Bardzo prosty przepis na zimną zupę z burakami, ogórkami, gotowanymi jajkami i ziołami.
Składniki (w porcji 3-4):
Przegotowana woda – 4-5 szklanek (schłodzonych)
Gotowane lub pieczone buraki – 1-2 sztuki
Ogórki – 2-3 sztuki
Jajka – 3 sztuki
Zielona cebula (pęczek) – 1 sztuka
Kopru – do smaku
Sól – do smaku
Śmietana – 3-4 łyżki
Krok 1
Aby przygotować chłodnik, będziemy potrzebować gotowanych buraków. Możesz go ugotować samodzielnie lub kupić gotowy. Buraki można piec w folii w piekarniku do miękkości (około 30 minut) lub użyć marynowanych. W każdym razie gotowe buraki muszą zostać obrane.
Krok 2
Zetrzyj obrane buraki. Wymieszaj gotowane tarte buraki w rondlu z przegotowaną wodą i sokiem z cytryny. Za pomocą soku z cytryny zachowamy jasny kolor buraków, a ponadto wniesiemy nutę świeżości na zimno.
Krok 3
Ugotuj jajka na twardo. Obrane i ugotowane jajka pokroić w kostkę.
Krok 4
Umyj ogórki i pokrój je w małe kostki. Jeśli ogórki są młode, skóry nie można usunąć. W razie potrzeby ogórki można wybrać łyżką nasion.
Krok 5
W rondlu lub misce zmiel posiekaną zieloną cebulę solą. Włóż do niego posiekane ogórki, gotowane jajka, wlej mieszankę buraków. Dodaj śmietanę. Wymieszaj i udekoruj posiekanym koperkiem. Hołodnik jest gotowy! Wlać na talerze i podawać z gotowanymi ziemniakami. Smacznego!