Chłodnik białoruski

Bardzo prosty przepis na zimną zupę z burakami, ogórkami, gotowanymi jajkami i ziołami.

Składniki (w porcji 3-4):
Przegotowana woda – 4-5 szklanek (schłodzonych)

Gotowane lub pieczone buraki – 1-2 sztuki

Ogórki – 2-3 sztuki

Jajka – 3 sztuki

Zielona cebula (pęczek) – 1 sztuka

Kopru – do smaku

Sól – do smaku

Śmietana – 3-4 łyżki

Krok 1

Aby przygotować chłodnik, będziemy potrzebować gotowanych buraków. Możesz go ugotować samodzielnie lub kupić gotowy. Buraki można piec w folii w piekarniku do miękkości (około 30 minut) lub użyć marynowanych. W każdym razie gotowe buraki muszą zostać obrane.

Krok 1

Krok 2

Zetrzyj obrane buraki. Wymieszaj gotowane tarte buraki w rondlu z przegotowaną wodą i sokiem z cytryny. Za pomocą soku z cytryny zachowamy jasny kolor buraków, a ponadto wniesiemy nutę świeżości na zimno.

Krok 2

Krok 3

Ugotuj jajka na twardo. Obrane i ugotowane jajka pokroić w kostkę.

Krok 3

Krok 4

Umyj ogórki i pokrój je w małe kostki. Jeśli ogórki są młode, skóry nie można usunąć. W razie potrzeby ogórki można wybrać łyżką nasion.

Krok 4

Krok 5

W rondlu lub misce zmiel posiekaną zieloną cebulę solą. Włóż do niego posiekane ogórki, gotowane jajka, wlej mieszankę buraków. Dodaj śmietanę. Wymieszaj i udekoruj posiekanym koperkiem. Hołodnik jest gotowy! Wlać na talerze i podawać z gotowanymi ziemniakami. Smacznego!

Krok 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.