Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane – to najprostsze i bardzo smaczne białoruskie danie, które można szybko przygotować w domu na śniadanie.

Przepis na placki ziemniaczane obejmuje: ziemniaki – 5 – 6 szt, cebula – 1 szt, jajko – 1 szt, mąka – 3 łyżki, sól, przyprawy – do smaku, olej roślinny – do smażenia.

Krok 1
Przygotowujemy produkty
Obierz cebulę i ziemniaki. Jeśli lubisz naleśniki z czosnkiem, możesz również przygotować dwa ząbki. Wzięliśmy suchy czosnek, który nadał naleśnikom lekki i dyskretny aromat.

Krok 1

Krok 2
Trzy ziemniaki.
Zetrzyj ziemniaki. Wskazane jest, aby zrobić to tak szybko, jak to możliwe, ponieważ ziemniaki szybko ciemnieją.

Krok 2

Krok 3
Zetrzyj cebulę
Zetrzyj również cebulę i dodaj do ziemniaków. Jeśli ziemniaki i cebula są zbyt soczyste, musisz je wycisnąć i spuścić nadmiar płynu. Wtedy naleśniki nie rozłożą się na patelni i smażą równomiernie.

Krok 3

Krok 4
Dodaj jajko, sól i przyprawy
Rozbij jajko na masę ziemniaczaną. Dodaj również sól do smaku (około 1/2 łyżki stołowej), mielony i przyprawy do smaku. Dodaliśmy trochę chmielu, mielonego pieprzu i suchego czosnku.

Krok 4

Krok 5
Wlać mąkę
Następnie wlej mąkę. Mąka na pięć dużych ziemniaków wzięliśmy około 3 łyżki. łyżki ze zjeżdżalnią.

Krok 5

Krok 6
Wymieszaj ziemniaki
Dokładnie wymieszaj masę ziemniaczaną, aż będzie gładka.

Krok 6

Krok 7
Rozłóż ziemniaki i usmaż naleśniki
Wlej 2 do 3 łyżek oleju roślinnego na patelnię i poczekaj, aż dobrze się rozgrzeje. Za pomocą łyżki ostrożnie rozprowadź masę ziemniaczaną na patelni. Nie rób naleśników zbyt grubych, w przeciwnym razie mogą pozostać wilgotne w środku.

Krok 7

Krok 8
Odwróć placki ziemniaczane
Smaż placki ziemniaczane na średnim ogniu z obu stron, aż uzyskają złoty kolor.

Krok 8

Krok 9
Podawaj placki ziemniaczane
Gotowe placki ziemniaczane przełóż na piękny talerz i podawaj ze śmietaną. W razie potrzeby śmietanę można mieszać z posiekanymi zieleniami lub czosnkiem – tutaj jest już do gustu. Smacznego!

Krok 9

https://youtu.be/Mvk4sxrWNYk – wideo z procesem gotowania placków ziemniaczanych