Krambambulia

Krambambulia to wódka na miodzie z przyprawami. Ma przyjemny lekko słodki smak, jest łatwy do picia i dobrze ogrzewa w chłodne dni. Można powiedzieć, że jest to białoruski odpowiednik grzanego wina lub grogu, chociaż często podaje się go na zimno.

Nalewka pojawiła się w XVIII wieku w Wielkim Księstwie Litewskim na terytorium współczesnej Białorusi. Uważano go za napój szlachty, ponieważ w tym czasie przyprawy importowane z Indii były bardzo drogie. Teraz każdy może zrobić krambambulię w domu według tradycyjnej receptury. Na szczęście ceny komponentów spadły setki razy.

Składniki:

woda – 250 ml;
wódka – 0,5 litra;
miód (płyn) – 3 łyżki;
groszek z czarnego pieprzu – 3 sztuki;
cynamon – 1 laska;
goździki – 3 pąki;
gałka muszkatołowa – 1 szczypta;
czarny pieprz – 3 ziarna.

  1. Zmiażdż gałkę muszkatołową, goździki i ziele angielskie w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy.
  2. Do rondla wlej wodę i 250 ml wódki. Dodaj przyprawy zmiażdżone w pierwszym etapie i laskę cynamonu. Mieszaj.
  3. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.
  4. Przykryj, gotuj przez 10 minut.
  5. Wyjmij patelnię z ognia, ostudzić do 50-60°C, dodaj wódkę (250 ml) i miód, wymieszaj.
  6. Przykryj, pozostaw na 5 minut.
  7. Odcedź bulion przez 2-3 warstwy gazy, wlej do pojemnika do infuzji (słoik), dodaj czarny pieprz, zamknij szczelnie.
  8. Nalegaj 8-10 dni w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej.
  9. Odcedź gotową domową krambambulię z osadu przez słomkę do pojemnika do przechowywania, na przykład butelki, hermetycznie zamkniętej.
Krambambulia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.