Dziad

Jeśli jesienią na stole można regularnie zobaczyć charlotte ze świeżymi jabłkami i gruszkami, to zimą godną alternatywą będzie dzyad – ciasto z dżemem jabłkowym. Z reguły każda gospodyni domowa ma ten produkt, a aromat powstałego dania jest w stanie zebrać całą rodzinę przy stole.

Składniki:

250 ml pełnotłustego mleka, 150 gramów cukru, 5 gramów suchych drożdży, 100 gramów margaryny, 500 gramów mąki pszennej, 2 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 300 gramów gęstego dżemu jabłkowego, 50 gramów rodzynek, daktyli lub innych suszonych owoców.

Lekko (do 27-30 ° C) podgrzać mleko i rozpuścić w nim sól, cukier i drożdże. Gdy drożdże są całkowicie rozproszone, dodaj margarynę, jajka, mąkę i zagnieść elastyczne ciasto rękami. Pozwól mu się „odpocząć” przez godzinę, a następnie podziel na dwie równe części i rozwałkuj na warstwy. Umieść jedną warstwę w blasze do pieczenia lub formie, połóż na wierzchu podgrzany dżem z suszonymi owocami i przykryj drugą warstwą. Posmaruj ciasto jajkiem i piecz przez 50 minut w temperaturze 180 °C. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.